روش های جمع آوری و ذخیره آب باران در ایران

1402/01/06 40

کمبود بارش باران در سالهای اخیر در مناطق خشک و نیمه خشک و عدم مدیریت صحیح منابع آبی در کشورمان به یکی از مهمترین مشکلات آبی تبدیل شده که تبعات زیان باری نظیر تغییر اقلیم و کوچ روستاییان و همچنین تغییر سبک زندگی در این مناطق شده و در بعضی از نقاط کشور نیز باعث تغییر و یا از بین رفتن پوشش گیاهی و درختان شده که نتیجه این تغییرات باعث جاری شدن سیل در فصول پر بارش نظیر بهار و پاییز است که هر ساله شاهد چند سری از این اتفاقات هستیم، در زمان های نه چندان دور فرهنگ ذخیره آب و یا هدایت آن به سمت آب گیر ها جهت ذخیره در سفره های زیر زمینی در کشورمان رایج بوده که متاسفانه در سالهای گذشته به علت عدم توجه کافی به این امر باعث کمرنگ شدن این مهم شده است، ما در این مقاله قصد داریم انواع روشهای سنتی و نوین ذخیره آب برای مصارف گوناگون را شرح دهیم پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله می خوانید:

میزان صرفه جویی در مصرف آب قابل شرب با استفاده از ذخیره آب باران

نکات مهم در هنگام استفاده از آب باران

اهداف جمع آوری آب باران

مزایای جمع آوری آب باران

روشهای جمع آوری آب باران

ناودانی ها؛ سیستم های انتقال آب

روشهای ذخیره آب باران

مخزن ذخیره آب

میزان صرفه جویی در مصرف آب قابل شرب با استفاده از ذخیره آب باران

صرفه جویی در مصرف آب شرب بوسیله ذخیره آب باران

با یک محاسبه سر انگشتی متوجه خواهید شد که می توان بوسیله ذخیره آب باران و استفاده از آن برای مصارف روزانه چیزی در حدود 54% در مصرف روزانه آب یک واحد مسکونی صرفه جویی کرد، دقت کنید با ذخیره آب بازان می توان از هدر رفتن آب قابل شرب به میزان 54 درصد جلوگیری کرد. ذخیره آب باران یک راه عالی برای صرفه جویی در منابع آبی و صرفه جویی در آب مصرفی است. آب باران یک منبع رایگان و طبیعی است که می‌تواند برای اهداف مختلفی مانند آبیاری باغ، باغچه، و مزارع کشاورزی، توالت‌ها و شستشوی حیاط و خودرو استفاده شود. برای جمع آوری آبی که از آسمان می بارد روشهای گوناگونی وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

اهداف جمع آوری آب باران

  1. افزایش جمعیت و تامین نیاز آبی آنها
  2. کاهش تولید گازهای گلخانهای
  3. بهبود وضع زندگی مردم ساکن در مناطق خشک و نیمه خشک
  4. جلوگیری از مهاجرت ساکنین مناطق خشک به علت کمبود آب
  5. کنترل و مهار روانآبها و کاهش ریسک سیالب و کاهش خسارات وارد شده به اراضی کشاورزی، مناطق مسکونی، ساختمانها، تأسیسات و راهها
  6. تأمین آب برای مناطق دور افتاده و افزایش بهرهوری کشاورزی در مناطق روستایی
  7. ایجاد اشتغال در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی کشور و تأمین آب مورد نیاز
  8. کاهش ریسک خشکسالی و اثرات نامطلوب خشکی و کمبود آب و بهبود عملکرد محصولات کشاورزی
  9. جایگزین کردن آب باران به جای استفاده از آبهای زیرزمینی

مزایای جمع آوری آب باران

  1. پایین بودن هزینه های آن نسبت به هزینه های تولید آب
  2. در دسترس بودن آب در هر شرایط مکانی و آب هوایی
  3. سازگاری با شرایط کم آبی و استفاده بهینه از منابع آب در دسترس و آب باران

نکات مهم در هنگام استفاده از آب باران

یکی از نکات مهم استفاده از آب باران توجه به این مهم است که آب پاک باران می بایست قبل از اینکه با سطوح آلوده و روان آب های آلوده نظیر فاضلاب های شهری و روستایی آمیخته شود می بایست ذخیره گردد.

یکی دیگر از از نکات مهم در استفاده از آب باران این است که از قدیم الایم در بین مردم مرسوم بوده که آب باران خاصیت شفا دارد، ما به صدق یا رد این مورد کاری نداریم ولی باید در نظر داشته باشید که با صنعتی شدن شهرها اغلب باران ها فصول سال باران اسیدی می باشند که اساسا اگر تصفیه نشوند غیرقابل شرب می باشند و برای سلامتی مضر است.

اهداف جمع آوری آب باران

روش های سنتی جمع آوری آب باران