همه چیز در مورد پمپ و دلایل خرابی های آن - سوالات متداول

خرابی پمپ آب در 80% مواقع بعلت وجود مشکل در نصب و یا نحوه انتخاب صحیح پمپ آب می باشد و تنها در 20% از مواقع می تواند ناشی از خرابی قطعات مصرفی خود پمپ باشد، پس ابتدا بایستی به دنبال پیدا کردن علت و برطرف کردن آن باشید.
ما در پرس و پاسخ های زیر به چند مورد از این مشکلات پرداخته ایم که میتواند در حل مشکل پمپ آب به شما کمک کند:
شرکت آوین پمپ تعمیر پمپ های به مشکل خورده را نیز به عنوان خدمات پس از فروش در دستور کار خود قرار داده است تا رضایت مشتریان گرامی را جلب کند. اگر پمپ آب قابل تعمیر باشد، ممکن است تعمیر پمپ آب در محل انجام شود و نیازی به انتقال آن به محل تعمیرگاه شرکت نباشد که در این صورت تعمیرکار اعزامی شرکت آوین پمپ نسبت به تعمیر پمپ در محل اقدام می نماید ولی در برخی اوقات امکان تعمیر پمپ در محل مشتری میسر نیست که در این حالت می بایست پمپ آب برای تعمیر به تعمیرگاه شرکت انتقال داده شود. زمان تعمیر پمپ آب هم توسط تکنسین های ما به مشتری گزارش شده و در زمان بیان شده پمپ تعمیر شده به دست مشتری عزیز می رسد.
توان پمپ آب خانگی بستگی به میزان آب و فشار دارد و با داشتن هد و دبی مورد نظر، می توان پمپ آب را انتخاب کرد و سپس به توان مورد نیاز رسید. با این حال توان پمپ برای مصارف خانگی کوچک از 250 وات تا 4100 وات متغیر است.
عوامل متعددی باعث ایجاد لرزش در پمپ آب های کوپله ای و پمپ آب های کوپله مستقیم می شود.
لرزش در پمپ آب کوپله ای:
- از سنتر خارج شده باشد یا به عبارتی دیگر کوپلینگ آن ساعت نیست.
- سنگینی فشار لوله ها که باعث به هم خوردن تعادل محور پمپ و موتور می شود.
لرزش در پمپ آب کوپله مستقیم:
- سرعت انتقال سیال در لوله ها بیشتر از سرعت استاندارد باشد.
- عدم در نظر گرفتن سازه مناسب
تمام موارد بالا باعث ایجاد لرزش زیاد در پمپ آب شده وحتی باعث ایجاد خرابی قطعات پمپ نیز می شود. در نتیجه راندمان پمپ را کاهش پیدا می کند.
رسوب گرفتی پمپ یا لوله به دلیل وجود املاح در آب و استفاده از لوله های فلزی رخ می دهد. در نتیجه باعث نوسان پمپ آب می شود. این رسوبات ممکن است در پمپ آب آتش نشانی و یا پمپ آب آبرسانی ایجاد شود که راه مقابله با رسوب گرفتی هر کدام مجزا است. برای جلوگیری از رسوب گرفتی پمپ آب آبرسانی باید از سختی گیر مغناطیسی استفاده شود. برای پمپ آب آتش نشانی باید سیستم خود سرویس با برنامه کارکرد هفتگی نصب شود. اگر پمپ آب شما دارای رسوب شود باید پمپ باز شده و عمل اسید شویی و رسوب زدایی روی پمپ صورت گیرد.
با توجه به توضیحات بیان شده در مطلب بالا، رسوب زدگی یکی از عوامل خراب کردن پمپ آب است. رسوب زدگی باعث ایجاد نوسان در پمپ آب شده و در ادامه باعث جامپ کردن پمپ می شود. این نوسان ها و جامپ کردن سبب سوختن الکتروموتور می شود. پس با عدم رسوب زدایی به موقع، شانس خراب شدن پمپ آب بالا می رود.
دلیل خاموش و روشن شدن پمپ آب یا همان استارت لحظه ای پمپ آب می تواند بیانگر وجود چند مشکل باشد:
- خراب شدن شیریکطرفه و یا آشغال گرفتن سوپاپ شیریکطرفه: چنانچه شیر یکطرفه مانع از تخلیه آب داخل رایزر مصرفی نشود به علت اینکه آب پمپاژ شده به داخل لوله های ساختمان به سمت پمپ برگشت داده می شود افت فشار در داخل هوزینگ پمپ آب رخ می دهد که در اینصورت کلید اتومات باعث صدور فرمان پمپاژ آب به پمپ را صادر کرده و پمپ روشن می شود و به علت اینکه افت فشار بسیار ناچیز بوده به همین خاطر پمپ بلافاصله خاموش می شود و همین رویه به دفعات تکرار می شود.
2. عدم تنظیم باد داخل مخزن (منبع) تحت فشار و یا پارگی تیوپ منبع تحت فشار: اگر باد مخزن تحت فشار که بر روی پمپ آب و یا بوستر پمپ نصب شده تنظیم نباشد و یا تیوپ منبع تحت فشار سوراخ شده باشد، باعث استارت لحظه ای و مکرر پمپ یا بوستر پمپ می شود.
برای اینکه از سالم بودن تیوپ مخزن تحت فشار اطمینان حاصل کنید، والف (سوزن) باد مخزن را فشار دهید، چنانچه از والف منبع آب خارج شد یعنی اینکه تیوپ داخل مخزن سوراخ شده ولی اگر از والف مخزن باد خارج شد یعنی تیوپ سالم می باشد که باید پس از تخلیه آب داخل مخزن تحت فشار، میزان هوای داخل مخزن را تنظیم نمایید.
برای اینکار و کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله میزان فشار هوای داخل مخزن را دنبال نمایید.
عموما روشن نشدن پمپ آب دلیل بر سوختن سیم پیچ الکتروموتور نمی باشد.
علت های مختلفی می تواند در روشن نشدن پمپ آب دخیل باشد که به چند مورد آن اشاره می کنیم :
- 1-خرابی خازن ( برای موتورهای تکفاز )
- 2- خرابی کلید اتوماتیک و ست کنترل
- 3- دوفاز شدن برق ( برای موتورهای سه فاز ) که باعث قطع برق توسط کنترل فاز و خاموش شدن پمپ آب می گردد
- 4- قطع جریان آب شهری که در این حالت ست کنترل پمپ آب را خاموش می کند
برای نصب پمپ آب خانگی باید محلی تعبیه کنیم که یک سری شرایط را دارا باشد. شرایط به شرح زیر است:
- زمین خشک باشد.
- زمین سفت و محکم باشد.
- دارای شاستی باشد.
در اکثر پمپ های آب علی الخصوص پمپ آب طبقاتی بعد از نصب و قبل از استارت اولیه باید هواگیری شوند، چنانچه عمل هواگیری انجام نشود باعث صدمات جدی به پروانه ها می گردد.
نحوه هواگیری به این صورت می باشد که پمپ آب را خاموش نموده و پیچ هواگیری را در قسمت خروجی پمپ را باز کرده و تا زمانیکه آب به صورت یکنواخت شروع به خروج از پیچ هواگیری کرده صبر می کنیم، پس از خارج شدن هوا می توانید پمپ آب را روشن کنید.
صدای لوله آب ناشی از شکست آب می باشد، بدین معنا که پمپ آب نصب شده قوی تر از نیاز مصرفی می باشد که باعث پمپاژ بیش از حد معمول آب به داخل لوله ها می گردد و همین امر باعث ایجاد سر و صدا در لوله ها می گردد که اصطلاحا به آن شکست لوله گفته می شود.
صدای زوزه پمپ آب ناشی از خرابی بلبرینگ های پمپ آب می باشد.
صدای خش خش و سنگ ریزه دلیل وجود پدیده کاویتاسیون (خلاء) در پمپ آب می باشد.
کاویتاسیون زمانی اتفاق می افتد که به مقدار کافی آب وارد محفظه و قسمت مکش پمپ نمی شود که باعث به وجود آمدن حبابهای ریز هوا در هوزینگ پمپ گشته و این حباب ها در هنگام کار توسط پروانه پمپ آب به سمت خروجی پمپ آب پرتاب شده و با برخورد به دیواره و هوزینگ پمپ آب ترکیده و باعث ایجاد صدای سنگ ریزه می گردد که اگر این مشکل برطرف نگردد باعث خوردگی و صدمه به پروانه و هوزینگ پمپ می گردد.
ضربه قوچ ( ضربه استارت ) در بوستر پمپ ناشی از تخلیه هوا داخل مخزن دیافراگمی (منبع تحت فشار) می باشد.
در اغلب مواقع که برای ساختمان های بالاتر از سه طبقه که از ست کنترل برای پمپ آب استفاده می شود به علت وجود افت فشار بیش از حد معمول، امکان تشخیص افت فشار و کارکرد صحیح ست کنترل هنگام استفاده ساکنین از آب شرب وجود ندارد زیرا عملکرد ست کنترل توسط جریان القایی و گذر آب صورت میگیرد از این رو استفاده از ست کنترل برای ساختمانهای بالاتر از سه طبقه گزینه مناسبی نمی باشد.
در عوض می توان به جای ست کنترل از منبع تحت فشار و لوازم اتوماتیک و پنج راهی و... برای نصب بر روی پمپ آب استفاده کرد که از دقت و عملکرد بهتر و بالاتر برخوردار است.
بهترین جنس بدنه طبق سیال پمپاژ شده معلوم می شود. یعنی بستگی به سازگاری متریال با سیال مورد استفاده، دارد. اگر سیال مد نظر آب شرب باشد، بهترین جنس بدنه پمپ آب استیل 316 است.
از مزایای استفاده از ست کنترل می توان به:
الف) قیمت پایین آن نسبت به منبع تحت فشار و لوازم اتوماتیک اشاره کرد
ب) از ست کنترل ها برای مواقعی که پمپ آب را مستقیما به آب شهری وصل می کنید گزینه مناسبی است زیرا اگر جریان آب شهری قطع گردد ست کنترل از خشک کارکردن پمپ آب جلوگیری کرده و پمپ آب را به صورت خودکار خاموش می کند
از معایب ست کنترل می توان به استارت لحظه ای پمپ آب برای هربار برداشت آب از رایزر اشاره کرد که باعث بالارفتن استهلاک پمپ آب و بالارفتن هزینه برق مصرفی می شود.
از مزایای استفاده از منبع تحت فشار بر روی پمپ آب می توان به:
1- دقت بالای تشخیص گذر آب برای ساختمان های بالاتر از سه طبقه اشاره کرد.
2- هنگامیکه از منبع تحت فشار به جای ست کنترل استفاده می کنید (با توجه به ظرفیت مخزن تحت فشار) به پمپ استراحت داده می شود که همین امر باعث کاهش استهلاک رایزر(لوله کشی) ساختمان کاهش استهلاک پمپ آب و کاهش برق مصرفی می گردد.
از معایب منبع تحت فشار می توان به:
1- قیمت بالای آن نسبت به ست کنترل (برای مواردی که میتوان از ست کنترل هم استفاده کرد) اشاره کرد.
2- با توجه به اینکه در هنگام استفاده از منبع تحت فشار و لوازم اتوماتیک امکان خشک کارکردن پمپ در صورت قطع جریان آب شهری وجود دارد، به همین خاطر باید یک مخزن ذخیره آب قبل از پمپ هم در نظر گرفته شود.
3- هزینه نگهداری و تعویض تیوپ داخل مخازن تحت فشار برای مواقعی که تیوپ دچار پارگی می گردد.
4- تنظیم باد و نگهداری ماهانه مخزن تحت فشار
وجه تمایز کیفی پمپ های آب تکنولوژی تولید آنها می باشد.
این جمله بدین معناست که:
- در اغلب پمپ آب های ساخت کشور ایتالیا و اروپایی راندمان برق مصرفی آنها از IE2 تا IE3 و یا بالاتر می باشد که باعث کاهش هزینه برق مصرفی می گردد و از راندمان بالاتری برخوردار است.
- مهمترین فاکتور کیفی از لحاظ عملکرد و طول عمر پمپ آب می توان به نقطه کاری و در صد بازدهی در نظر گرفته شده برای کارکردن پمپ هنگام انتخاب و خرید پمپ آب اشاره کرد.
پمپ آب به سیستمی اطلاق می شود که متشکل از یک عدد پمپ آب و لوازم اتوماتیک می باشد و به صورت سنتی نصب شده (که عملکرد پمپ به صورت دورثابت می باشد)
در حالت کلی بوستر پمپ سیستمی بهینه و بروزتر از سیستم سنتی می باشد.
بوستر پمپ آب متشکل از یک یا چندین پمپ به صورت موازی و تابلوفرمان و شیرآلات می باشد که مزایای بیشتری نسبت به پمپ آب در حالت سنتی دارد که در مقاله بوستر پمپ به اختصار شرح داده شده است.
حفظ و تامین فشار آب مصرفی در ساختمان ها، همچنین در سیستم بوستر پمپ می توان دور پمپ ها را به وسیله اینورتر متغیر کرد که باعث کاهش سر و صدا و کاهش استهلاک و همچنین برق مصرفی می شود، در بوستر پمپ آب می توان از پمپ رزرو استفاده کرد که در صورت خرابی پمپ اصلی می توان از پمپ رزرو استفاده کرد.
عمده مشکلات و دلیل خرابی پمپ آب مربوط به نصب می باشد که اگر نکات زیر در هنگام نصب رعایت شود به میزان قابل توجهی خرابی پمپ آب کاهش می یابد.
- در هنگام نصب به NPSH پمپ دقت شود ( به زبان ساده تر جریان ورودی آب به داخل پمپ، سوار بر پمپ باشد)
- در ورودی پمپ حتی المقدور از زانو استفاده شود.
- سایز ورودی آب به داخل پمپ برابر یا بزرگتر از سایز ورودی پمپ می باشد.
- از شیر صافی در ورودی پمپ جهت جلوگیری از ورود املاح به داخل پمپ استفاده شود.
- در خروجی پمپ آب از شیر یکطرفه جهت جلوگیری از برگشت آب به داخل پمپ استفاده شود
- قبل از استارت اولیه پمپ را هواگیری کنید.
- جهت چرخش الکتروموتور را چک کنید.
- از تابلو فرمان یا سیستم های حفاظتی نظیر کنترل فاز و کنترل سطح جهت جلوگیری از نوسانات برق و خشک کارکردن پمپ آب استفاده شود.
گاهی اوقات برای مصرف کنندگان این سوال پیش می آید که آیا نصب منبع آب بدون پمپ آب امکان پذیر است یا خیر؟
در جواب باید گفت که: بله؛
روش بیان شده به این صورت می باشد که مخزن ذخیره آب را در بالاترین نقطه محل دسترسی نظیر پشت بام نصب می کنید که در هنگام مصرف، آب به صورت ثقلی با فشار نسبتا خوبی به رایزر مصرفی واحدها انتقال داده می شود.
در حالت کلی برای نصب پمپ بعد از کنتور باید از منبع ذخیره آب استفاده شود، این کار به این شکل می باشد که آب شهری وارد مخزن ذخیره آب شده و سپس از منبع ذخیره ٖآب برای پمپ انشعابات گرفته می شود.
- استفاده از شیر صافی در ورودی پمپ آب جهت جلوگیری از ورود ریز املاح به داخل منبع تحت فشار که باعث پارگی تیوپ می گردد.
- جهت جلوگیری از برگشت آب به داخل مخزن تحت فشار از شیر یکطرفه در خروجی پمپ استفاده شود.
- میزان باد مخزن تحت فشار را در فواصل زمانی معین چک کنید.
پلاتین چسباندن کلید اتوماتیک ناشی از جریان بالای برق مصرفی می باشد.
برای برطرف کردن این مشکل می توان از یک عدد کنتاکتور استفاده نمود.
خطر پلاتین چسباندن پمپ آب این است که پمپ یک سره کار کند و باعث سوختن پمپ شود.
اگر پلاتین به پمپ آب بچسبد باعث خرابی پمپ می شود. اگر این اتفاق رخ دهد، تعویض پلاتین پس از چسباندن آن به پمپ آب ممکن نیست و باید کلید را عوض کنیم.
در اکثر منازل مسکونی مخصوصا ساختمان های قدیمی ساز کمبود فشار آب گرم مصرفی به مراتب بیشتر از آب سرد به چشم می خورد.
برای جبران کمبود فشار آب در این گونه منازل قبل از خرید پمپ آب خانگی ابتدا رسوبات و زنگ زدگی ناشی از بخار آب گرم در داخل لوله های آب خصوصا در پشت فلکه ها و مغزی و زانوهای محل نصب شیر فلکه ها را برطرف کنید.
چنانچه بعد از رسوب زدایی مشکل کمبود فشار آب برطرف نشد بهترین راه جبران کمبود فشار آب تهیه و نصب پمپ آب متناسب با نیاز مصرفی می باشد.
مخزن تحت فشار متشکل از چهار قسمت می باشد که شامل:
1- پوسته فلزی
2- تیوپ داخل مخزن
3- فلنچ ورودی آب
4- والف ( سوزن باد )
راه های آگاهی از معیوب بودن مخزن تحت فشار وجود یا عدم وجود باد داخل مخزن می باشد.
چنانچه والف ( سوزن باد ) تعبیه شده بر روی مخزن تحت فشار را فشار دهید اگر از آن آب خارج شود یعنی تیوپ منبع سوراخ می باشد، ولی اگر والف را فشار دادید و آبی خارج نشد یعنی اینکه تیوپ سالم است که در این حالت باید باد مخزن را تنظیم نمایید.
چنانچه باد منبع تحت فشار را تنظیم کردید ولی مجدد باد منبع خالی شد احتمال خراب شدن والف یا سوراخ بودن پوسته فلزی منبع می باشد که در این حالت نیازبه تعویض تیوپ و یا تعمیر منبع می باشد.
در حالت آخر اگر از قسمت فلنچ باد خارج می شد نسبت به تعویض فلنچ اقدام کنید.
وظیفه روشن و خاموش کردن پمپ آب به عهده سوئیچ اتومات می باشد که برای تنظیم فشار باید میزان فاصله بین روشن و خاموش شدن سوئیچ اتومات ( کلید اتومات – پرشر سوئیچ ) را تنظیم کنید.
اگر از پرشر سوئیچ برای فرمان پذیری ( روشن و خاموش شدن ) پمپ آب استفاده می کنید باید DIFF ( حداقل فشار ) پرشر سوئیچ را روی 0.7 بار الی 1بار تنظیم کنید. ( با این کار پرشر سوئیچ به پمپ فرمان می دهد که در صورت افت فشار تا حد 0.7 یا یک بار پمپ آب روشن شده و شروع به کار کند ) و رنج Reng ( حد بالای فشار پرشر سوئیچ ) را بنا به نیاز مصرفی و قابل پمپاژ پمپ آب تنظیم می کنید. ( برای مثال reng پرشر سوئیچ را روی 6 بار و DIFF را روی یک بار تنظیم می کنیم، پرشر سوئیچ با افت فشار و رسیدن فشار داخل لوله ها به 5 بار پمپ آب را روشن کرده و با رسیدن به فشار 6 بار پمپ آب را خاموش می کند. )
در صورتیکه از کلید اتوماتیک استفاده می کنید برای تنظیم فشار آب ابتدا همه خروجی و انشعابات و شیر فلکه ها را ببندید، سپس پیچ تنظیم کلید اتومات را کم کم سفت کنید تا حدی که پمپ آب خاموش شود سپس یکی از شیرفلکه هارا بازکنید تا فشار آب کاهش پیداکند. با افت فشار باید پمپ آب مجدد و به صورت خودکار شروع به کار کند، با انجام چنین کاری فشار پمپ آب را می توانید تنظیم کنید.
محل نصب پمپ آب خانگی می تواند در پارکینگ ، حیاط، موتورخانه ، پشت بام و یا داخل بالکن واحد مسکونی باشد که هر کدام از حالت های بیان شده مزایای خاص خود را دارند.
به عنوان مثال اگر ساکنین خصوصا واحد های طبقات پایین نسبت به تهیه پمپ آب همکاری نمی کنند شما می توانید یک عدد پمپ آب بشقابی تهیه کنید و در بالکن واحد خود آن را نصب نمایید.
یا اگر ساختمان شما فاقد پارکینگ یا حیاط است می توانید بر روی پشت بام از یک عدد مخزن ذخیره آب و پمپ متناسب با نیاز مصرفی استفاده نمایید. عملکرد این حالت بدین صورت است که مواقعی فشار آب شهری زیاد می باشد مخزن ذخیره پشت بام پرشده و در مواقع مصرف، پمپ آب روشن شده و شروع به پمپاژ می کند.
در حالت های دیگر نیز می توانید پمپ آب را در موتورخانه یا گوشه ای از حیاط و یا زیر پله نصب کنید.
علت صدای گذر آب از داخل لوله ناشی از قوی بودن پمپ آب نسبت نه نیاز می باشد. به زبان ساده تر اگر میزان آب پمپاژشده توسط پمپ آب بیشتر از حد نیاز باشد، مقدار مازاد آب باعث ایجاد صدای آب که اصطلاحا به آن شکست لوله گفته می شود می گردد.
برای برطرف کردن این مشکل باید قطر پروانه پمپ آب را کوچک کنید (تراش دهید) همچنین شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله دلایل سر و صدای پمپ و بوستر پمپ آب را مطالعه نمایید
داغ شدن پمپ آب به دلیل کارکردن مداوم پمپ آب و عدم خاموش شدن آن میباشد که می تواند چند علت داشته باشد:
- خرابی کلید اتومات یا ست کنترل: در صورت خرابی کلید اتومات و ست کنترل به دلیل اینکه پمپ آب به صورت مداوم کار می کند به همین دلیل باعث داغ شدن پمپ آب و یا آب داخل لوله و هوزینگ پمپ می شود.
- تخلیه باد منبع دیافراگمی (مخزن تحت فشار): همانطور که قبلا گفته شد، تخلیه باد مخزن و عدم تنظیم باد مخزن باعث بر هم زدن عملکرد صحیح پمپ آب شده و همین دلیل داغ شدن پمپ آب می شود.
- خرابی و عدم کارکرد صحیح شیریکطرفه: عدم کارکرد صحیح شیر یکطرفه باعث تخلیه آب داخل رایزر مصرفی به داخل شاه لوله اصلی شده و همین امر باعث افت فشار شده که باعث کارکرد مداوم و یا استارت لحظه ای و مکرر پمپ آب شده که باعث داغ شدن پمپ آب می شود.
خاموش شدن مکرر پمپ آب دو علت دارد:
- اگر برای ساختمان بالای سه طبقه از ست کنترل استفاده کنید به علت القایی بودن ست کنترل باعث عدم تشخیص صحیح افت فشار و در نهایت باعث عدم کارکرد صحیح پمپ آب می شود.
- در مواقعی که از مخزن ذخیره آب برای تغذیه پمپ آب استفاده کنید نباید از ست کنترل استفاده کنید زیرا کارکرد صحیح ست کنترل مستلزم وجود فشار آب شهری می باشد. در حالیکه وقتی از مخزن ذخیره استفاده می کنید فشار آب شهری از بین رفته و باعث خلل در کارکرد صحیح ست کنترل می شود.
برای برطرف کردن چنین مشکلی پیشنهاد می شود از منبع تحت فشار و لوازم اتوماتیک به جای ست کنترل استفاده کنید. البته در نظر داشته باشید هنگامیکه از منبع تحت فشار هم استفاده می کنید باید در فواصل زمانی معین میزان باد مخزن تحت فشار را چک کنید زیرا عدم تنظیم باد مخزن نیز باعث استارت های لحظه ای پمپ آب می شود.
نصب پمپ آب در پشت بام بدین صورت می باشد که یک عدد مخزن ذخیره آب در پشت بام جهت تغذیه پمپ آب نصب می کنید که آب شهری به داخل آن سر ریز شده در مواقع مصرف پمپ آب از مخزن ذخیره تغذیه می کند و از خروجی پمپ آب به داخل واحدها انشعاب گرفته می شود.
یکی از علائم رایج نشتی لوله آب، روشن و خاموش شدن مکرر و لحظه ای پمپ آب می باشد در حالیکه هیچ یک از شیر فلکه های واحدها باز نمی باشد.
چنانچه پمپ آب بعلت قطعی جریان آب خشک کار کند باعث بالا رفتن دمای داخل هوزینگ شده و نتیجه آن باعث خرابی مکانیکال سیل، پروانه پمپ آب، و در صورت کارکرد بیش از حد باعث سوختگی سیم پیچ پمپ آب می شود.
یکی از نشانه های خرابی پمپ آب بعلت خشک کار کردن، عدم پمپاژ آب و کاهش فشار آب در حین کار کردن پمپ آب میباشد.
برای جلوگیری از خشک کردن پمپ آب می توان از موارد زیر استفاده نمود:
1.اگر پمپ آب را مستقیما به آب شهری متصل می نمایید از ست کنترل برای خاموش و روشن کردن اتوماتیک استفاده کنید، زیرا ست کنترل به محض قطع شدن جریان آب، پمپ آب را خاموش می کند.
2.اگر از مخزن ذخیره آب استفاده می کنید برای جلوگیری از خشک کار کردن پمپ آب در مواقع قطعی آب و خالی بودن مخزن ذخیره آب از کنترل سطح و یا فلوسوئیچ (دبی سنج) استفاده کنید.
ضربه زدن و ایجاد صدای تق تق پمپ آب می تواند از باز و بسته شدن دریچه ای شیر یکطرفه و یا ناشی از خرابی بلبرینگ پمپ آب باشد.
در بعضی مواقع مشاهده می شود که پمپ آب بدون وقفه کار می کند که این سوال پیش می آید که آیا پمپ آب همیشه باید روشن باشد؟ در پاسخ باید بگوییم خیر
پمپ آب فقط باید در صورت برداشت آب از مصرف کننده های ساختمان باید روشن شود در غیر اینصورت بیانگر وجود یک مشکل در سیستم پمپاژ است. که این مشکل می تواند ناشی از سه علت باشد:
1- اگر از ست کنترل برای اتومات کردن پمپ آب استفاده می کنید خرابی برد ست کنترل می تواند باعث کارکرد مدام پمپ آب شود که برای اطمینان از سالم یا خراب بودن ست کنترل می توانید شیر فلکه خروجی پمپ آب را ببندید، اگر همچنان پمپ به کار خود ادامه داد یعنی اینکه ست کنترل خراب شده است.
2- خرابی پروانه پمپ آب: گاهی اوقات پروانه پمپ آب به دلایل مختلف نظیر خشک کارکردن پمپ آب، ایجاد پدید کاویتاسیون و مواردی از این قبیل خراب می شود که در این حالت چون پروانه پمپ آب نمی تواند به میزان اولیه آب پمپاژ کند تا نیاز شبکه را تامین کند و در نهایت فشار cutt off پرشر سوئیچ فرمان خاموش شدن پمپ آب را صادر کند در نتیجه پمپ آب بدون وقفه کار می کند.
3- عدم تنظیم بودن فشار پرشر سوئیچ و یا کلید اتومات: وظیفه پرشر سوئیچ و کلید اتومات ها این است که با افت فشار در داخل لوله ها اقدام به روشن کردن پمپ آب کند و با رسیدن فشار به حد نرمالی که پمپ بتواند آن را تامین کند، پمپ را خاموش کند اما اگر فشار حد بالای پرشر سوئیچ بالاتر از فشار قابل پمپاژ پمپ آب باشد این مشکل بوجود میاید که پمپ آب نتواند فشار پرشر سوئیچ را تامین کند که پرشر سوئیچ فرمان خاموش شدن را صادر کند در نتیجه این امر پمپ آب مدام کار می کند.
در بیشتر مواقع زنگ زدگی باعث کاهش راندمان و کار نکردن پمپ آب می شود. می توان برای از بین بردن زنگ زدگی، مکان های دارای زنگار را اسید شویی کرد که باعث می شود، قطعه باز هم کارایی خودش را بدست بیاورد. البته باید سعی کنیم از زنگ زدگی پمپ آب جلوگیری شود تا نیاز به اسید شویی و تعمیر نداشته باشد.
گیر کردن یا قفل شدن پمپ آب ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. در ادامه برخی از دلایل ممکن برای این مشکل آمده است:
-
خرابی در سیستم الکتریکی: خرابی در مدارهای الکتریکی میتواند به عدم عملکرد پمپ منجر شود. اگر قسمتهای الکتریکی مثل سلنوئیدها، سوئیچها، یا موتور پمپ دچار مشکل شوند، پمپ ممکن است گیر کند.
-
نیاز به تعویض و یا تعمیر قطعات: قطعات پمپ ممکن است به علت خرابی یا فرسودگی نیاز به تعویض یا تعمیر داشته باشند. این شامل بلبرینگها، سلنوئیدها، موتور و دیگر قطعات مکانیکی میشود.
-
نشتی آب: نشتی آب در سیستم لولهکشی میتواند باعث افت فشار آب و ایجاد مشکل در عملکرد پمپ شود. اگر سیستم لولهکشی شما دچار نشتی شده باشد، پمپ ممکن است گیر کند.
-
تراکم مواد جامد: وجود مواد جامد مانند شن و ماسه در آب میتواند به تراکم درون پمپ و لولهها منجر شود. این مواد میتوانند درون پمپ گیر کرده و عملکرد آن را متوقف کنند.
-
کارکرد نادرست سیستم: استفاده نادرست از پمپ یا سیستم لولهکشی میتواند به گیر کردن پمپ منجر شود. به عنوان مثال، اگر پمپ بدون آب یا با فشار زیاد روشن شود، ممکن است خراب شود و گیر کند.
-
خرابی در موتور: خرابی در موتور پمپ، از جمله مشکلات مربوط به برق، ترموستات، یا بلبرینگها میتواند به گیر کردن پمپ منجر شود.