به مجموع یک یا چند پمپ که به صورت موازی به وسیله کلکتور و اتصالات به یکدیگر متصل میشوند پکیج بوسترپمپ گفته میشود، بوستر پمپها اغلب مواقع برای مصارفی استفاده می شوند که فشار آب شهری نتواند نیاز مصرفی واحدها را برطرف نماید. به زبان ساده تر در بعضی از ساختمانها تعداد واحد ها و تعداد طبقات زیاد هست و آب شهری جوابگو نیاز مصرفی نیست، به همین خاطر از بوستر پمپ جهت تامین فشار استفاده میکنند.
اجزا تشکیل دهنده بوسترپمپ
بوسترپمپ ها متشکل از :
پمپ ها
تابلو فرمان
شیر فلکه های ورودی
شیرفلکه های خروجی
شیر صافی
شیر یکطرفه
لرزه گیر
فلنچ و مهره و ماسوره
کلکتورهای ورودی و خروجی
منبع تحت فشار
پرشر ترانسمیتر (سنسور) برای سیستم های دور متغیر
پرشر سوئیچ برای سیستم های دور ثابت
مانومتر
شاسی یکپارچه
موارد کاربرد بوسترپمپ آب
امروزه با توجه به افزایش جمعیت در کلان شهرها و رشد فرهنگ آپارتمان نشینی و همچنین کمبود آب در اغلب شهرها و صنایع مختلف گستره استفاده از بوسترپمپ ها بسیار وسیع شده است.
انواع بوستر پمپ آب:
بوسترپمپ اطفاء حریق – بوسترپمپ آبیاری – بوستر آبرسانی ساختمان ها و بیمارستان ها
دسته بندی بوسترپمپ ها:
بوسترپمپ ها به دو دسته : ۱- بوستر پمپ دور متغیر ۲- بوستر پمپ دور ثابت، تقسیم میشوند :
بوستر پمپ دور متغیر:
همانطور که از نام این دسته از بوسترپمپ ها پیداست این نوع از بوسترپمپ ها بوسیله اینورتر، دور نامی الکتروموتور شکسته میشود که به آن variable-freguency drive نیز گفته میشود. به عبارتی دیگر دور موتور AC برابرست با فرکانس ضربدر یک ضریب ثابت که تابعی از تعداد قطب موتور می باشد. در موتورهای ۴ پل با فرکانس ۵۰ هرتز دور نامی ۱۵۰۰ و موتورهای ۲ پل دورنامی ۳۰۰۰ دور می باشد. عموما بوستر پمپ های دور متغیر بوسیله درایو تغییر فرکانس دور متغیر می شود که به اختصار VFD نیز شناخته می شود و اساس کار درایو VFD تغییر دور هرتز به هرتز است واز آنجا که برق ایران ۵۰ هرتز می باشد اینورتر می تواند بر اساس برق ایران بوسترپمپ ها را دور متغیر نماید. یعنی اینکه با هر هرتز ۶۰ دور، دور الکتروموتور را افزایش و کاهش دهد و با افزایش دور توسط درایو تا ۵۰ هرتز دور الکتروموتور تا ماکسیمم دور نامی افزایش می یابد.
از مزایای بوسترپمپ های دور متغیر میتوان به کاهش مصرف برق، کاهش استهلاک پمپ، کاهش استهلاک قطعات مصرفی، افزایش طول عمر سیستم لوله کشی ساختمان، کاهش سر و صدای پمپ ها، پمپاژ آب به میزان مصرف اشاره نمود.
انواع بوسترپمپ های دور متغیر : اگر فرض کنیم بر روی بوستر پمپ مورد مثال از دو عدد پمپ استفاده کرده باشیم که در اصطلاح به آن پکیج بوسترپمپ ۲ خط یا دو پمپه می گوئیم، میتواند به دو نوع باشد.
۱- بوسترپمپ تک درایو : در این حالت همه پمپ ها بوسیله یک درایو متغیر می شوند. بدین صورت که کنترلر، درایو را روی پمپ شماره ۱ قرار میدهد و با افزایش میزان مصرف، دور الکتروموتور افزایش می یابد و وقتی پمپ به دور آخر رسید اگر نیاز مصرفی برطرف نشد، پمپ شماره ۱ در دور نهایی ثابت میشود و کنترلر، درایو را از روی پمپ شماره ۱ برداشته و بر روی پمپ شماره ۲ قرار می دهد. بدین صورت همه پمپ ها بوسیله یک اینورتر میتوانند دورمتغیر شوند از مزایای این نوع بوسترپمپ می توان به مقرون به صرفه بودن آن نسبت به پکیج چند درایو اشاره نمود.
۲- بوستر پمپ چند درایو: در این حالت می توان در ازای هر پمپ از یک عدد (اینورتر) جهت تغییر دور الکترو پمپ ها استفاده کرد که در این حالت دور پمپ ها به صورت رندوم افزایش و کاهش فشار سیستم را پوشش می دهند. همچنین برای اینکه پمپ ها بتوانند در صورت نیاز به صورت نوبتی وارد مدار شوند، نیازمند نصب برد کنترلر بر روی تابلو فرمان هست که به آن سیستم change over نیز گفته می شود از مزایای این نوع بوسترپمپ می توان به بازدهی بالای آن اشاره نمود.
برای تامین فشار مصرفی ساختمان از چند مدل بوسترپمپ میتوان استفاده کرد؟
۱- بوستر پمپ با دبی مجموع : در این حالت همه پمپ ها باهم می توانند آبدهی مورد نیاز سیستم را تامین کنند.
۲-بوسترپمپ با دبی کل هر پمپ : در این حالت هر پمپ به تنهایی میتواند آبدهی مورد نیاز سیستم را تامین کند.
بوسترپمپ دور ثابت :
این نوع بوسترپمپ ها استارت شروع و کار مداوم آنها با سرعت یکسان می باشد که عموما برای مصارفی که نیاز به کمترین زمان جهت رفع افت فشار می باشد مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال سیستم های آتش نشانی و پرکن مخازن و مصارف آبیاری .
بوسترپمپ آتش نشانی چیست؟
بوسترپمپ دور ثابت آتش نشانی به سیستمی اطلاق می شود که از هد و دبی بالایی برخوردار می باشد و میتوانند در صورت بروز حریق و در کمترین زمان ممکن به بیشترین سرعت و بازدهی ممکن برسد.
بوسترپمپ آتش نشانی میتواند از پمپ های توربینی با محور عمودی (طبقاتی) و یا پمپ های گریز از مرکز ساخته شود، اصول و قواعد انتخاب و ساخت بوسترپمپ های آتش نشانی بسیار حائز اهمیت می باشد به همین علت تقسیم بندی آنها بر اساس نوع ساختمان، میزان خطر آتش سوزی می باشد.
طراحی و محاسبات پمپ تامین آب آتش نشانی :
پمپ آتش نشانی باید بر اساس دبی مورد نیاز سیستم در شرایط حریق و فشار مورد نیاز دورترین مصرف کننده از نظر هیدرولیکی انتخاب شود بدین معنا که در بوسترپمپ استاندارد آتش نشانی هر پمپ باید به تنهایی جوابگوی کُل هد و دبی مصرفی باشد و یک پمپ هم به عنوان رزرو در نظر گرفته شود، از این رو برای درک بهتر مطالب، ضوابط و مقررات آتش نشانی و نوع تصرفات و کاربری ها را شرح می دهیم و در ادامه به شرح مسائل مربوطه میپردازیم :
در جدول تفکیک تصرفات و کاربری ها گروه S۱ کاربریها کم خطر و گروه S۲ کاربریها پر خطر و گروه S۳ کاربریها پر خطر و حساس می باشند.
حداقل الزامات گروه بندی تصرفات:
• در جدول فوق منظور از فهرست شده لیست مورد تایید در سایت سازمان آتش نشانی می باشد که در تهیه موارد آتش نشانی باید رعایت شود.
• در جدول فوق منظور از استاندارد یعنی تهیه و اجرای سیستمی می باشد که برطرف کننده نیاز مصرفی جهت اعلام یا اطفاء حریق می باشد.
نکته : از آنجایی که تهیه و اجرای سیستم اعلام و اطفاء حریق بسیار مهم می باشد، لذا شرکت آوین پمپ بعنوان طراح و سازنده بوستر پمپ های آتش نشانی، به شما خریدار گرامی پیشنهاد می کند قبل از خرید ضوابط و مقررات سازمان آتش نشانی را با مراجعه به سایت سازمان آتش نشانی تهران یا از طریق همین لینک مقاله فوق را به دقت مطالعه بفرمایید زیرا در این حالت اطلاعات بسیار مفیدی در رابطه با نوع و سایز اسپرینکلرها، سایز و اندازه لوله ها و رایزرهای آتش نشانی، نوع و سایز جعبه آتش نشانی و میزان فشار و آبدهی سیستم اطفاء حریق به صورت کامل کسب خواهید نمود که در مقاله تدوین شده توسط شرکت آوین پمپ بعلت طولانی بودن ضوابط سازمان به صورت کلی شرح داده شده است.
حال به ادامه مطلب در خصوص بوستر پمپ دورثابت آتش نشانی می پردازیم :
در توضیح بوستر پمپ دورثابت گفتیم به سیستمی اطلاق می شود که در کمترین زمان به بیشترین دورنامی میرسد، از همین رو در سیستم اطفاء حریق از بوستر پمپ دور ثابت استفاده میشود. از عمده تفاوت بوستر پمپ های تولیدی شرکت آوین پمپ با شرکت های تامین کننده مشابه میتوان به:
۱- نصب سیستم خود سرویس تمام اتومات: از آنجایی که بوستر پمپ های آتش نشانی عمدتا خاموش میباشد، لذا امکان قفل کردن پروانه در اثر ارتباط آب با قطعات داخلی پمپ ها می باشد که در اینصورت ریسک کار نکردن پمپ ها در هنگام حریق می باشد به همین خاطر شرکت آوین پمپ با نصب سیستم خود سرویس بوسیله PLC و سیستم شیر برقی بر روی پکیج بوستر پمپ آتش نشانی تولیدی خود این امکان را فراهم کرده که پمپ ها در بازه زمانی تعریف شده بطور خودکار روشن شده و آب موجود در سیستم لوله کشی را در بین کلکتور مکش و دهش بوستر پمپ آتش نشانی سیرکوله کند که این عمل مانع قفل کردن پروانه (جامپ پروانه) می شود.
۲- از آنجایی که استارت پمپ های آتش نشانی با دور بالا می باشد از همین رو امکان خراب شدن پرنشر سوئیچ ها بسیار افزایش می یابد به همین خاطر شرکت آوین پمپ جهت جلوگیری از این مشکل بر روی سیستم های آتش نشانی با قدرت بالاتر از ۱۵ اسب بخار از PLC استفاده می کند که باعث دفع ضربه اولیه استارت پمپ می شود.
۳- انتخاب پکیج بوستر پمپ آتش نشانی بر اساس استانداردها : شرکت آوین پمپ به صورت کاملا تخصصی و مطابق با اصول و ضوابط آتش نشانی، بر اساس هد (ارتفاع) و دبی (آبدهی) مورد نیاز سیستم جهت اطفاء حریق به مشتریان خود پیشنهاد میدهد زیرا انتخاب پمپ آنشنشانی بر اساس توان الکتریکی الکتروموتور (کیلووات، اسب بخار و....) غیر اصولی می باشد.
۴- انتخاب قطعات مکانیکی و متعلقات مورد نیاز بوستر پمپ های آتش نشانی مطابق استاندارد نظیر منبع دیافراگمی، شیرآلات و سایز کلکتورها و...
انواع بوستر پمپ های دور ثابت آتش نشانی: باتوجه به تعیین نوع تصرفات در ساختمان ها بوستر پمپ آتش نشانی به سه نوع دسته بندی می شوند:
۱- بوستر پمپ بدون پمپ پیشرو (جوکی پمپ)
۲-بوستر پمپ دارای پمپ پیشرو (جوکی پمپ)
۳-بوستر پمپ دیزلی و الکتریکی
نکته: بر اساس قوانین و مقررات پمپ های آتش نشانی باید به گونه ای انتخاب شوند که هر پمپ به تنهایی جوابگوی کل هد و دبی مورد نیاز سیستم باشد. بدین معنی که برای هر سیستم آتش نشانی باید دو پمپ اصلی در نظر گرفته شود و هر کدام از پمپ ها باید توان تامین ظرفیت سیستم را به طور کامل داشته و یکی از پمپ ها رزرو دیگری باشد که اگر به هر دلیلی پمپ اول از کار افتاد پمپ دوم وارد مدار شود.
در پکیج هایی که از پمپ پیشرو (جوکی پمپ) استفاده شده باید فشار پمپ جوکی هم اندازه پمپ های اصلی و دبی آن کمتر از جریان خروجی از یک اسپرینکلر در سیستم در نظر گرفته شود.