امروزه جابهجایی سیالات، با استفاده از پمپهای مختلف بهسادگی انجام میشود. پمپ آب که وسیلهای مکانیکی است، در بخشهای مختلف صنعتی و خانگی، برای انتقال آب و سیالات مختلف از ارتفاع پایینتر به ارتفاعات بالا و یا بالعکس مورداستفاده قرار میگیرد. پمپهای آب انواع مختلفی داشته که باتوجهبه نوع کاربرد و نحوه ساخت، به دستههای متفاوتی تقسیمبندی میشوند. اگر قصد آشنایی با انواع پمپ و همچنین نکات انتخاب مناسب ترین پمپ آب را دارید، تا انتها همراه ما باشید. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع پمپهای آب بپردازیم و نگاهی به تفاوتهای آنها داشته باشیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
پمپ سانتریفیوژ و کاربرد های آن
پمپ جابجایی مثبت و کاربرد های آن
تفاوتهای پمپ سانتریفیوژ و پمپ جابهجایی مثبت
همانطور که گفته شد، پمپ آب وسیلهای مکانیکی است که برای انتقال آب در سطوح مختلف به کار گرفته میشود. در بخشهایی که انتقال آب به ارتفاعات بالاتر امکانپذیر نیست، استفاده از این وسیله میتواند کاربرد بسیار زیادی داشته باشد؛ بااینحال انتقال آب به سطوح بالاتر تنها کاربرد پمپهای آب نبوده و از این دستگاه برای انتقال آب به سطوح پایینتر نیز استفاده میشود.
پمپهای آب در بخشهای مختلفی کاربرد دارند. یکی از مهمترین کاربردهای این دستگاه در بخشهای خانگی، انتقال آب از مخزن به آشپزخانهها، سرویسهای بهداشتی و حمام است. همچنین پمپاژ آب انباشته شده توسط باران در زیرزمینهای برخی از منازل مسکونی و آبیاری باغها با استفاده از سیستمهای خودکار، از دیگر کاربردهای پمپهای آب در این بخش به شمار میرود.
در بخش صنعتی نیز استفادههای مختلفی از پمپ آب میشود. کارخانهها و صنایعی مانند پتروشیمی، پالایشگاهها، آتشنشانیها، بیمارستانها از جمله بخشهایی هستند که در صنایع تأمین آب خود از این وسیله استفاده میکنند.
نمونهای از پمپ سانتریفیوژ
انواع پمپ صنعتی باتوجهبه کارکرد و نوع عملکردی که دارند، به دستههای مختلفی تقسیمبندی میشوند. یکی از اصلیترین عواملی که در این دستهبندی نقش دارد، نحوه انتقال انرژی از پمپ به آب و سیال است که باعث میشود پمپهای آب به دو دسته کلی جابهجایی مثبت و دینامیکی تقسیمبندی شوند. برخی پمپهای دیگر با ساختاری متفاوت نیز در دسته متفرقه قرار گرفته میشوند.
پمپهای سانتریفیوژ، یکی از انواع دستهبندی پمپهای دینامیکی است. دسته دیگر این نوع پمپ، پمپ آب خطی است که در مصارف مختلف کشاورزی کاربرد بسیار زیادی دارد. در ادامه قصد داریم به طور جداگانه، به بررسی دقیق پمپ جابجایی مثبت و پمپ سانتریفیوژ بپردازیم و تفاوت آنها با یکدیگر را نیز بررسی کنیم.
همانطور که گفته شد، یکی از دستهبندیهای پمپ دینامیکی مربوط به پمپ سانتریفیوژ است. این نوع پمپهای آب بیشتر برای انتقال سیالاتی مورداستفاده قرار میگیرند که ویسکوزیته (گرانروی) آنها کم و دبی (نرخ جریان) بالایی داشته باشند. با استفاده از پمپهای سانتریفیوژ میتوان حجم زیادی از این نوع سیالات را بدون ایجاد هیچگونه مشکلی به مکانهای دلخواه انتقال داد.
نوعی از این پمپها که دارای پروانه بسته هستند، تنها برای انتقال سیالاتی بدون هیچگونه ناخالصی کاربرد داشته و در مدلهای پروانه ورتکس آنها، میتوان آب و سیالاتی با حجم معین از ناخالصی را نیز انتقال داد. از جمله کاربردهای این نوع پمپ میتوان به تولید برق، استفاده در سیستمهای آبرسانی و انتقال آب دریا، صنایع پتروشیمی، سیستمهای تهویه هوا و فشار و بخار آب، آتشنشانیها، استفاده در سیستمهای شستشو و... اشاره کرد.
نحوه عملکرد پمپ سانتریفیوژ
پمپهای سانتریفیوژ مانند سایر پمپهای آب، دارای برخی مزایا و معایبی در هنگام استفاده هستند. از بهترین مزایای استفاده از این نوع پمپ میتوان به قیمت مناسب آنها اشاره کرد. همچنین پمپهای سانتریفیوژ راهاندازی سادهای داشته و بهراحتی نصب خواهند می شوند. این نوع پمپهای آب باتوجهبه تنوع زیاد، برای کاربریهای مختلفی مورداستفاده قرار میگیرند و این امکان را فراهم میکنند که جریانی یکنواخت و هموار را ایجاد کرد.
با وجود قیمت مناسب اکثر مدلهای این نوع پمپ آب، برخی از مدلهای آن که مانند پمپ های طبقاتی افقی و عمودی دارای فشار بالایی هستند، از قیمت بالایی برخوردارند. همچنین این نوع پمپ نیازمند آببندی دقیقی بوده پمپ های سانتریفیوژ بهترین گزینه برای بوستر پمپ هستند.
پمپ جابجایی مثبت یکی دیگر از انواع پمپهای آب است. در طراحی آن، آب و سیال استفاده شده پس از پایان هر دوره، از آن خارج میشود. این نوع پمپ باتوجهبه عملکرد و نحوه طراحی، به مدلهای مختلفی شامل دورانی و رفت و برگشتی تقسیمبندی میشود. در مدلهای رفت و برگشتی، ایجاد فشار در سیال توسط پیستون انجام شده و در مدلهای دورانی، چرخدندهها کار انتقال سیالات را انجام میدهند.
پمپهای جابهجایی مثبت بیشتر برای سیالاتی با ویسکوزیته بالا کاربرد دارند و در صورت کاهش جریان، تأثیری در عملکرد آنها به وجود نمیآید. به عبارتی این نوع پمپ مناسب بخشهایی است که ثابت ماندن فشار سیال در طول مسیر اهمیت بالایی دارد.
اجزای داخلی پمپ جابهجایی مثبت
اصلیترین فرق پمپ سانتریفیوژ و جابهجایی مثبت، نحوه طراحی و عملکرد آنهاست. بهطورکلی پمپهای سانتریفیوژ با استفاده از پروانه، انرژی موتور را به سیال انتقال داده و از این طریق باعث حرکت آن میشوند؛ درصورتیکه در پمپهای جابهجایی مثبت، آب و سیال در داخل پمپ و یا چرخدندهها حبس شده و به سمت دریچه خروج، با فشار بالا هل داده میشود.
از دیگر تفاوتهای این دو نوع پمپ آب، میتوان به کاربرد آنها برای سیالاتی با ویسکوزیته متفاوت اشاره کرد. پمپهای سانتریفیوژ مناسب برای سیالاتی با گرانروی کم است؛ درحالیکه از پمپهای جابهجایی مثبت برای انتقال سیالاتی با گرانروی بالا استفاده میشود.
نحوه عملکرد پمپ جابهجایی مثبت دورانی
جمعبندی
پمپ آب یکی از وسایل کاربردی در بخش تأمین آب صنایع مختلف و همچنین مصارف خانگی است. انواع پمپ باتوجهبه نوع عملکرد، به دستههای مختلفی تقسیمبندی میشوند که در این مقاله، به بررسی دو نوع از مهمترین آنها پرداختیم.
شرکت تدابیر صنعت پمپ آوین با بهرهگیری از مهندسان و پرسنلی حرفهای، سابقهای چندینساله در طراحی و ساخت انواع بوستر پمپ آبرسانی داشته و تأمینکننده انواع پمپهای آبرسانی است. درصورتیکه قصد خرید پمپ صنعتی یا انواع مختلف پمپهای آب را دارید، میتوانید برای دریافت مشاوره و راهنماییهای بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
تهران خیابان سعدی جنوبی نبش کوچه خوانساری مجتمع تجاری اداری سعدی طبقه دوم واحد ۲۰۱
۰۲۱-۳۳۹۷۵۶۰۳ ۰۲۱-۳۳۹۷۵۶۰۴ ۰۲۱-۳۳۹۴۲۶۴۰ 09190935089 09028350164
avinpump@yahoo.com